OCD. Může za něj tvrdá výchova a nezdravý přístup k intimitě v dětství? Zkušenosti z terapie.

Se*uální pud je vlastní nám všem. Když se však nezdravý přístup k se*u spojí s příliš tvrdou výchovou, může to mít fatální následky v dospělosti. Pojďte nahlédnout pod pokličku jedné terapie a zjistit, co všechno se může dít. Další reálný příběh z praxe terapeutky Lenky Lorien Kolárové.

Vyhledal mě Tomáš. „Lenko, pomůžete mi? Je mi třicet dva let, trpím obsedantně kompulzivní poruchou *) a nevnímám své tělo. Mám přítelkyni, ale intimní život nám moc nefunguje, se* mi prostě připadá nečistý...“

*) Obsedantně-kompulzivní porucha, zkratkou OCD (z angl. obsessive-compulsive disorder) je neurotická duševní porucha, při které člověka trápí tzv. obsese (nechtěné, vtíravé, opakující se a neodbytné myšlenky,) nebo cítí potřebu provádět tzv. kompulze (nutkavé, opakující se jednání či chování člověka, např. mytí rukou, počítání věcí nebo kontrolování zamčení dveří) v míře, která zhoršuje obecné fungování člověka. 


Dětství - chladná výchova

Pozvala jsem Tomáše na první schůzku, kde jsme se věnovali jeho dětství a společně určili témata terapie. Dohodli jsme se na celkem čtyřech setkáních.

Tomáš vyrostl v nepříliš milujícím prostředí. Perfekcionistická matka na něj vytvářela nepřiměřený tlak, jeho otec ho často bil a vynucoval si autoritu křikem. Tomášovi rodiče měli sami těžké dětství, ani jeden z nich se nestýkal se svými rodiči, Tomášovými prarodiči. Byl veden ke katolicismu, v osmi letech se stal ministrantem. Kněz v jeho kostele byl toho názoru, že intimní kontakt je nečistý, pakliže neslouží ke svému jedinému účelu – zplodit dítě. Celé dětství si Tomáš přál mít kamarády, ale byl to tichý, zakřiknutý chlapec, trávil čas převážně sám. 


Začátek intimního života mladého muže



Když bylo Tomášovi dvacet let, potkal dívku, se kterou začal chodit. Oba měli velkou chuť na se*uálním styk, ale Tomáš v sobě zároveň zažíval rozpor – zlobil se sám na sebe za své touhy. Věděl, že v kostele nesmí být upřímný, jinak by ho odsoudili. S dívkou se několikrát pomilovali, ale ač se to Tomášovi líbilo, zároveň pociťoval tak nesnesitelný pocit viny, studu a špinavosti, že se s dívkou rozešel.

Vystudoval pak vysokou školu. Potkal ještě několik dívek, ale vždy, když se schylovalo k se*u, neuvěřitelný rozpor uvnitř ho přiměl ze situace utéct a kontakt s dívkou přerušit. Ve svých třiceti letech se hluboce zamiloval. Cítil, že potkal ženu svého života. Ale nepříjemné tlaky a pocity se stále vynořovaly a Tomáš byl už zoufalý. Proto mě vyhledal.


Témata pro terapii a první vizualizace

S Tomášem jsme si ujasnili, že mu v dosavadním životě chyběly hlavně prožitky bezpečí a svobody. Rozhodla jsme se pracovat metodou kraniosakrální terapie a metodou somatického prožívání
Kraniosakrální terapie je technika, která účinně řeší celou řadu fyzických a psychických potíží. Terapeut jemným dotekem harmonizuje klienta. Terapie somatického prožívání je také velmi účinným druhem terapie. Věří, že vnitřní pocity člověka ovlivňují jeho tělo a že traumatické zážitky způsobují nerovnováhu v nervovém systému. Používá cvičení mysli a techniky k uvolnění zadržovaného traumatu v těle. Tím, že se napětí v těle uvolní, dojde k léčení vnitřních bloků. 

Mám moc ráda léčení pomocí vizualizací, které jsou součástí somatického prožívání. To, co se v nich odehrává, mi jasně vypovídá, jak léčení postupuje. 

Tomáš popisoval představu moře. Plaval pod vodou a cítil se volně. Moře ale bylo zakalené a Tomáš nic neviděl. Pak k němu připlavali delfíni. Přijali ho mezi sebe – plaval s nimi a cítil, že nic nemusí, že si může jen hrát. Nakonec se temné moře prozářilo sluncem. Tomáš ucítil ohromné uvolnění v pánvi.



Projasnění barev je většinou známka napojení se na léčivý zdroj života. Hned jsem věděla, že se terapie ubírá správným směrem. Úlevný pocit v Tomášově pánvi byl také dobrým znamením.


Druhé sezení a pouštění kontroly

Na druhém sezení jsme pracovali stále s pouštěním kontroly, jelikož Tomáše pronásledovaly vtíravé myšlenky. Opět jsem zvolila metodu kraniosakrální terapie a somatické prožívání. Ve vizualizaci si Tomáš vzpomněl na svého dědečka, kterého měl jako malý kluk moc rád. I během tohoto sezení Tomáš zažíval velké uvolnění v těle, nejvíce v pánvi. Bylo vidět, že vizualizace spolu s dotykem mu velmi pomáhají.


Další sezení - tělo ožívá

Na dalších sezeních Tomáš cítil stále více energie. Jako by se doslova zpátky napojoval na své tělo. Společně jsme dali prostor všem nepříjemným pocitům, které v přijetí a lásce mohly odejít. Ve vizualizacích Tomáš odpustil svým rodičům i knězi. Svou se*ualitu přestal pociťovat jako něco špinavého, začínal se s ní přátelit.

Ilustrační foto od Lance Reis z Unsplash


Vděčnost

Po posledním setkání mi Tomáš poslal sms zprávu, která mluví za vše: „Milá Lenko, díky Vám a mé trpělivé přítelkyni a také díky sobě jsem vyléčil své se*uální trauma. Naplno jsem se odevzdal kráse a hloubce intimního života a otevřel se mi úplně nový svět! Cítím se tak živý jako nikdy před tím. Je to mimořádné! Jsem Vám vděčný. Tomáš“


I já jsem ti vděčná, Tomáši, že jsi měl odvahu vydat se do své minulosti a otevřít se léčení, které pro tebe nebylo vždy lehké. Moc ti přeji, ať je tvá další cesta životem plná nádherných okamžiků.

Lenka Lorien, pro Letacek.cz v říjnu 2024
 

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s podobnou terapií nebo přímo s Lenkou Lorien? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nejste ještě na našem portále, přidejte se tady. Je to zdarma.
     

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie

Nejbližší zvýrazněné akce:

8.11.2024, 1 hodina, 19:00 – 20:00
Energetické léčení na dálku
Léčení v klidu a pohodlí vašeho domova
9.11.2024, 1 hodina, 9:30 – 10:30
Duchovní shromáždění SJZ
Kroměříž, Klub Starý Pivovar
15.11.2024, 3 hodiny, 9:15 – 12:45
MOTOR ŽIVOTA - rozvojový kurz
Klimentská PHA 1