
Sušené lahůdkové droždí se sladem
Tak se ten zázrak a dobrota přesně jmenuje. Seženete ho ve zdravé výživě a hodí se na dochucování všeho možného. Do pomazánek, můžete ho nasypat jen tak na chleba s máslem, na polévku, můžete použít do zálivek na saláty, do rizota, do omáček. A jak vlastně chutná? V pomazánce, no, jako když v ní máte škvarky nebo nějaké hodně vypečené šťavnaté maso.Pomazánka z něj je hotová fakt za chvilku. Teda, ta nejjednoduší. Dělávám jich víc typů, aby si mohli smlsnout jak vegetariáni, tak i vegani. Liší se podle toho, jaký dáte základ, tj. v čem to droždí, semínka a shoyu rozmícháte.
Suroviny na pomazánku se sušeným lahůdkovým droždím
- máslo, rostlinný tuk, pomazánkové máslo či bílé tofu jako základ
- Shoyu bio (kvalitní sójovou omáčku)
- sušené lahůdkové droždí se sladem
- semínka (nejraději mám kombinaci lněné + slunečnicové, skvělé je i dýňové a lněné semínko)
- olej + voda - pro mixovanou variantu z tofu)
Postup - pomazánka
1. Nejprve si opražím semínka, aby vychladla, než je budu vmíchávat do základu.2.
Nejlehčí a nejrychlejší je využít jednoduše roztíratelný tuk (Provamel, ALSAN bio, pomazánkové máslo apod.). Tam všechny ingredience jen vmícháte a je to.
Vyberete-li si máslo, je dobré ho nejdříve trošku rozehřát. Misku s máslem, ve které budete pomazánku míchat, jednoduše postavte do druhé, do které nalijete trochu horké vody. Nebo ho jednoduše nechte tak hodinku venku z lednice.
Bílé nebo uzené tofu - z něho to trvá trošku déle, ale výsledek je taktéž super. Bílé tofu rozkrájíme na kostky, dáme ohřát do horké vody - do hrnce. Dělám to tak, že na tofu v hrnci naliju horkou vodu a mírně zahřívám do té doby, než se mi zdá, že je tofu prohřáté. Podle oka :) Pozor, neuvařte ho! Jen ho skutečně ohřejte. Když ho převaříte, nepůjde vám "základ" dobře umixovat a bude hrudkovatý a takový "divný". Jakmile je tofu teplé, odleju si tak polovinu vody do misky stranou, přidám na tofu 1 lžíci olivového oleje a jdu tofu umixovat. A znovu trochu pozor. Ať si tam nenecháte moc vody, aby to nebylo moc tekuté! Já si postupně teplou vodu dolévám, až mám umixovanou požadovanou konzistenci.
3. Tak a teď už jen pořádně zamíchat - do základu ta opražená semínka, sušené droždí, shoyu. Sušeného droždí i shoyu dávám podle oka. Sušené droždí přidá takový pocit "křupání", když pomazánku jíte a shoyu ten pravý šmrnc slané chuti a "masové příchuti". Míchat nechávám robotem. Je to jednodušší a taky lépe promíchané. A navíc - než robot umíchá pomazánku, já si v klidu poklidím kuchyň nebo nakrájím pečivo :)
Servírování
Vynikající je na pečivo k polévce nebo salátu ale i jen tak se "zeleninovými chipsy" třeba z mrkve, okurky nebo řapíkatého celeru.Dobrou chuť přeji!
Další recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz
- Chcete dostávat recepty a mnou vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Je to jednoduché! Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Mail posílám maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli chcete dostávat jak recepty, tak další články a tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu, registrujte se tady. Z odběru se také můžete kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře na stránce.
Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj je moje srdcovka. Můj, i ten váš 🍀 Občas dělám kurzy vaření a Emoční fitness, konzultace s využitím astrologie, jsem podnikatelka, matka, manželka. Prostě obyčejná žena, která žije na vesnici v domě s velkou zahradou a dělá, co miluje. Nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Více než 15 let žiju a vařím pro skupiny osobního růstu v meditačním centru blízko Karlových Varů. Potkat se můžeme virtuálně přes telefon nebo na internetu, osobně v Lažanech u Karlových Varů a vlastně kdekoliv po světě. Těším se na naše propojení. 💗
www.dotknise.cz
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp
https://www.letacek.cz/individualni/magdalena-jp
RECEPTY a vhledy prozatím na blog.dotknise.cz
Komentáře
zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.