
Sušené lahůdkové droždí se sladem
Tak se ten zázrak a dobrota přesně jmenuje. Seženete ho ve zdravé výživě a hodí se na dochucování všeho možného. Do pomazánek, můžete ho nasypat jen tak na chleba s máslem, na talíři na polévku, můžete použít do zálivek na saláty, do rizota, do omáček. A jak vlastně chutná? V pomazánce, no, jako když v ní máte škvarky nebo nějaké hodně vypečené šťavnaté maso.Pomazánka z něj je hotová fakt za chvilku. Teda, ta nejjednoduší. Dělávám jich víc typů, aby si mohli smlsnout jak vegetariáni, tak i vegani. Liší se podle toho, jaký dáte základ, tj. v čem to droždí, semínka a shoyu rozmícháte.
Suroviny na pomazánku
- máslo, rostlinný tuk, pomazánkové máslo či bílé tofu jako základ
- Shoyu bio - kvalitní sójová omáčka
- sušené lahůdkové droždí se sladem
- semínka (nejraději mám kombinaci lněné + slunečnicové, skvělé je i dýňové a lněné semínko)
- olej + voda - pro mixovanou variantu z tofu
Pomazánka - postup
1. Opražení semínekNejprve nasucho na pánvi opražím semínka. Aby vychladla, než se budou vmíchávat do základu.
2.
Podle toho, jak se kdo stravujete, si vyberte základ, do kterého budeme vše míchat.
👉 NEJRYCHLEJŠÍ a nejlehčí je využít jednoduše roztíratelný tuk - Provamel, ALSAN bio, Ramu, pomazánkové máslo. Tam všechny ingredience jednoduše a rychle vmícháme a je to.
👉 NEJCHUTNĚJŠÍ (dle mě) je ta z másla.
Máslo je dobré nechat předem "povolit". Jednoduše ho necháme tak hodinku venku z lednice. Nebo můžeme dát na topení, nebo blízko kamen. Jen pozor,aby se vám úplně nerozpustilo, tam to jede hodně rychle :) A když přece jen zapomeneme máslo vyndat a nechceme čekat, mám pro vás jeden TIP.
💡 TIP - Jak rychle rozehřát máslo, aby se dala dělat pomazánka
Misku s máslem, ve které budete pomazánku dělat, jednoduše postavte do druhé, do které nalijete teplou vodu. Za chvilku obraťte. Také pomůže máslo nakrájet na menší kousky.
👉 NEJSYTĚJŠÍ z tofu. Z něho to trvá trošku déle, ale výsledek je taktéž super.
Bílé tofu rozkrájíme na kostky, dáme ohřát do horké vody - do hrnce. Dělám to tak, že na tofu v hrnci naliju horkou vodu a mírně zahřívám do té doby, než se mi zdá, že je tofu prohřáté. Podle oka :) Pozor, neuvařte ho! Jen ho skutečně ohřejte. Když ho převaříte, nepůjde vám "základ" dobře umixovat a bude hrudkovatý a takový "divný". Jakmile je tofu teplé, odleju si tak polovinu vody do misky stranou, přidám na tofu 1 lžíci olivového oleje a jdu tofu umixovat. A znovu trochu pozor. Ať si tam nenecháte moc vody, aby to nebylo moc tekuté. Já si postupně teplou vodu dolévám, až mám umixovanou požadovanou konzistenci.
3. Smíchání a finální dochucení
Tak a teď už jen do základu zamíchat opražená semínka, sušené droždí a přilít trochu shoyu. Sušeného droždí i shoyu dávám podle oka. Na jedno máslo odhadem 2 polévkové lžíce sušeného droždí (nebojte se ho a klidně i přidejte) a lžíci shoyu. Sušené droždí přidá takový pocit "křupání", když pomazánku jíte a shoyu ten pravý šmrnc slané chuti a "masové příchuti".
Míchat nechávám robotem. Je to jednodušší a taky lépe promíchané. A navíc - než robot umíchá pomazánku, já si v klidu poklidím kuchyň nebo nakrájím pečivo :) Pro menší množství z jednoho másla bych použila mačkání vidličkou, nebo štouchadlo na kaši. Ať to jde zlehka.
Servírování
Vynikající je na pečivo k polévce nebo salátu. Ale!💡 TIP - vyzkoušejte se "zeleninovými chipsy". Z mrkve, okurky nebo třeba řapíkatého celeru. Zeleninu nakrájejte na "hranolky" a přímo s nimi pak nabírejte z misky pomazánku.
Dobrou chuť přeji!
Další recepty najdete na původním blogu - blog.dotknise.cz
- Chcete dostávat recepty a jiné vybrané inspirace do vašeho e-mailu? Je to jednoduché! Napište na e-mail joy@dotknise.cz. Mail posílám maximálně 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.
- Jestli chcete dostávat jak recepty, tak další články a tipy z oblasti osobní růstu, pozvánky na zajímavé akce, info o slevách a další z našeho portálu, registrujte se tady na Letacek.cz. Mailingy připravuji také já a z odběru se také můžete kdykoliv odhlásit.
- Jestli pořádáte kurzy, semináře nebo nabízíte individuální práci a nemáte tu ještě své nabídky, založte si svůj profil a pak vytvořte akce i nabídku individuální práce. Základní propagace je zdarma. Nápovědu najdete vpravo nahoře v Menu.
Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj vedoucí k úsměvu na tváři je moje srdcovka. Můj, i ten váš. A pořád díky němu objevuji nové a nové vrstvy života a jeho možnosti. 🍀
Občas dělám kurzy vaření, konzultace s využitím astrologie, ale většinu času mě najdete buď v kuchyni (meditačního centra v Lažanech i doma), doma u počítače když píšu recepty a články a když vás provázím na Letacek.cz. Ráda se s vámi podělím o své vhledy, zkušenosti a dary. Jsem Váha, nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Od roku 2011 žiju se svým mužem Nishkamem a synem Matějem cca 230 kroků od meditačního centra Osho ShangriLa (dřív jsme žili přímo v centru), kde vařím a pečuji o účastníky skupin osobního rozvoje. Těším se na naše propojení. 💗
www.dotknise.cz
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp
https://www.letacek.cz/individualni/magdalena-jp
RECEPTY a vhledy prozatím na blog.dotknise.cz
Komentáře
zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.