Moje zkušenosti s prací ošetřovatele ve Velké Británii.

Uvažovali jste někdy o práci ošetřovatele neboli "caring jobu" v Anglii? Dám vám několik tipů a podělím se o své desetileté zkušenosti. Setkání s různými lidmi a zažívání různých situací na této cestě mi pomohlo v mém osobním růstu a věřím, že toto sdílení pomůže i vám.
Autorské foto - Lenka s jednou milou klientkou.

V Anglii může být ošetřovatel buď "live in", kdy s někým bydlíte a staráte se o něj 24 hodin, nebo "live out", kdy bydlíte mimo klientův domov a docházíte o něj pečovat na pár hodin. Live in care může být pro staré lidi, kteří potřebují domácí péči, nebo pro postižené dospělé různého věku. Jistě je možné pracovat i v dalších oblastech s lidmi speciálního postižení, jako např.autismus, ale zde musíte mít už nejspíše speciální vzdělání. Já jsem zatím pronikla "jen" do oblasti práce se starými lidmi.

Než začnete uvažovat o práci ošetřovatele, ověřte si, jestli máte úplně čistý trestní rejstřík, jinak vás sem pracovat nepustí.

Ošetřovatelská agentura, pro kterou pracujete (budete pracovat), vás sama ve velmi krátkém pětidenním výcviku vyškolí a můžete vyrazit do terénu. Navíc dostanete ještě školení o tom, jak používat různé pomůcky k přepravě lidí do postele. Ano, čtete dobře. Ve Velké Británii totiž nikdo nesmí klienta zvedat a pokud se už s klientem manipuluje, tak pouze s pomocí různých zvedacích zařízení. Během školení se dozvíte také něco o demenci a ztrátě paměti, kterou tady trpí asi polovina klientů, se kterými budete pracovat. Pokud máte zkušenosti s dětmi, co kladou do nekonečna otázky a otázky, bude to jistě dobrá příprava na práci s lidmi s Alzheimerovou chorobou.
S klientkami. Autorské fotky Lenky Lorien Kolárové.
 
Těsně po výcviku vám agentura nabídne nějakou práci. Co to bude je většinou ve hvězdách a koho dostanete je také sázkou do loterie. Popis práce a to, že se budete starat o milou starou paní, která potřebuje asistenci, realitě většinou vůbec neodpovídá. Popis je často nepřesný, agentura vám neřekne vždy pravdivé informace, které má od předchozího ošetřovatele, jelikož by jim tam nikdo nechtěl pracovat. Takže si sami držte palce, ať je práce jakž tak a dá se na pár týdnů vydržet. Hlavně se modlete, ať nedostanete žádného "mentála", jinak je to na zbláznění...

Připravte se na to, že budete dělat všechno od osobní hygieny, včetně utírání zadků, výměny plen, koupání, natírání různých krémů na různé části těla, po nakupování, vaření, vození klientů na návštěvy nebo na lékařské prohlídky či krmení psů nebo koček. Budete také občas nakupovat nebo vozit klienta jeho osobním automobilem. Je téměř jisté, že každá práce bude naprosto jiná.
Překrásné výhledy a možnosti procházek. Autorské fotky Lenky Lorien Kolárové.
 
Stravování platí klient, takže nemáte žádné náklady. Připravte se na dlouhé dny, kdy vaší společností budou často pouze rodinní příslušníci, klient a domácí mazlíčci. Věkové rozmezí klientů se pohybuje většinou mezi 70 - 100 lety. Má nejstarší klientka měla 98 let a byla tělesně a psychicky postižená. A po pravdě - bylo to s ní téměř k nevydržení.

Dostanete se do zajímavých domů a poznáte převážně střední až vyšší společenskou třídu. Setkáte se s lidmi se společenskými tituly, jako jsou například dámy a lordové. "Chudina" si totiž tento luxus domácí péče ani náhodou nemůže dovolit. Je to vlastně také jeden ze způsobů jak poznat tradiční anglický styl života od dostihů po společenské hony na lišky a střílení bažantů.

Tato práce je v Anglii dobře placená, ale může být i velmi psychicky náročná, jelikož se setkáváte s koncem života. Umožňuje mi ale vydělat si rychle na cestování a placení dalších sebevzdělávacích kurzů a také časovou flexibilitu a volbu, kdy budu pracovat. Také se skrze tuto práci mohu dostat na anglický venkov, kam bych se jinak asi tak často nepodívala. Proto tedy stále trávím pár měsíců v roce jako opatrovatel na ostrově, kde téměř každý den prší, ale zahrady kvetou. Pokavad máte to štěstí, můžete se občas dostat a pracovat i pro velmi zajímavé rodiny. Třeba i pro lorda, na zámku v hrabství Shropshire, což byl asi můj největší "ošetřovatelský" zážitek.
Zahrada a zámek Hodnet v hrabství Shropshire, kde Lenka pracovala.
 
Tato práce je vhodná zejména pro ty, kteří mají sklony k pečování a kterým rozhodně nevadí pomáhat i s osobní hygienou. Zpravidla ji vykonávají ženy, jelikož ženy klientky chtějí k sobě zase ženy pečovatelky. Muži pečovatelé ale také práci dostávají. Je vhodná také pro lidi, kteří mají empatii a dokáží se vcítit do druhého člověka. Zároveň je ale potřeba, aby měli i určitou psychickou odolnost, jelikož mít vedle sebe klienta s demencí potřebuje jistou formu odolnosti. Také se budete setkávat s koncem života a k tomu je potřeba také určitý odstup.

Je to náročná práce a já sama za sebe doporučuji pracovat pouze omezenou dobu a pak dělat něco jiného. Good luck!
Lenka Lorien pro letacek.cz, červenec 2022 

Další články Lenky Lorien na Letacek.cz:
Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Chcete se také podělit o vaše osobní zkušenosti související s osobním rozvojem, které mohou inspirovat ostatní? Napište nám na info@letacek.cz Jak by měl takový příspěvek vypadat se dozvíte v tomto článku Tvořivá soutěž - příběhy osobní transformace.
  2. Jestli sami pořádáte kurzy a nemáte je v našem katalogu, přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.
   

Autorka článku: Lenka Lorien Kolárová
Jmenuji se Lenka Lorien a jako citlivý trauma terapeut pracuji již od roku 2011. Využívám všechny své bohaté znalosti a zkušenosti pro vytvoření účinné terapie klientovi na míru. Vyhledávají mě jak dospělí, tak rodiče se svými dětmi. Nejvíce se však věnuji maminkám, které mají za sebou těžký porod. Pracuji metodou kraniosakrální terapie, Somatic Experiencing, vizualizace. V neposlední řadě vedu klienta k jeho pozitivním zdrojům, což velmi urychluje celý léčivý proces.

Na rozdíl od klasické psychoterapie zahrnuji do své terapeutické práce i terapii tělesnou. Z mé zkušenosti pouhé „povídání“ a analytické rozebírání nestačí. Proto mám ráda i somatické přístupy jako je uvolňování pocitů, napětí a traumatu z nervového systému. K tomu používám dotyk, třesení a pohyb. Nervový systém se opět dostává do rovnováhy. 

*lecivydotek.cz  *lenkalorien.com  *lecenitraumatu.cz  *healingtrauma.eu *chamakayurveda.com

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Sebepoznání.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).

Vybrané akce

Akce Lenky Lorien Kolárové:
24.10. – 13.11.2024, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. Podzim 2024. 2 nebo 3 týdny.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
21.11. – 6.12.2024, 16 dnů
Magickým Rádžasthánem - cestovní pobyt
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Rádžasthán
24.2. – 16.3.2025, 21 dnů
Panchakarma - očistný program v Indii. Goa. 2 nebo 3 týdny. Jaro 2025.
Lenka Lorien Kolárová - provází a zajišťuje překlad , Goa Indie
17. – 19.5.2024, 2 dny
Umění emočního vyjadřování
Studio - LeVITAs, Minoritská 10, Brno
18.5.2024, 8 hodin, 10:00 – 18:00
Celodenní praktický seminář pro maminky dětí s duševním onemocněním a ženy s PPP
Studio Loona Křižíkova 67 186 00 Praha 8
24. – 26.5.2024, 3 dny
Základní seminář Šamanská cesta
Hájenka Vrátkov, Vrátkov 78