Vegetariánská lilková musaka. Recept.

Tuhle ňamku ocení skoro všichni, i když není s masem. Hlavními aktéry dnešního receptu jsou brambory, lilky a kdo jiný než "pan sýr". A to ať normální, nebo alternativní veganský.

Mohlo by se zdát, že je tohle jídlo celkem pracné. Ale nebojte. Znáte mě :) Ráda nacházím různá ulehčení a fígle a s radostí se o ně s vámi podělím.


Suroviny

  • brambory
  • lilek
  • cibule
  • rajčata čerstvá nebo z plechovky
  • česnek
  • oregáno
  • sójová drť
  • polévkové koření Würzl 
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • shoyu bio


Postup

Protože vařím pro skupiny lidí většinou mezi 20-30, osvědčilo se mi vařit ve vícero hrncích a taky v etapách. A je to super. Celkově to totiž zkrátí čas vaření.

1. Brambory
  • NEloupej, jen omyj ve vodě kartáčkem. Ušetří ti to spoustu času.
  • Nakrájej na plátky cca 1,5cm silné.
  • Dej do hrnce a vař 5-10min, než trochu změknou. Ale nerozvař je :)
2. Lilky
  • Omyj, nakrájej na plátky 1,5cm. Jestli nemáš čas, vysolovat je nemusíš.
  • Polij olivovým olejem, posypej trochou soli a oreganem a dej péct do trouby.
  • Peč nejprv chvilku zprudka, na 230 stupňů, aby se chytla barva. Pak stáhni a upeč tak, jak máš rád/a. Prostě aby byl lilek už skoro hotový.
3. Rajčata s cubulí + sójová drť. Budeme dělat najednou.
  • Oloupej pár cibulí, nakrájej na kostičky a dej smažit do hrnce.
  • Přisyp trochu soli hned na začátku smažení a taky trochu pepře.
  • Osmaž do sklovata.
  • Než cibule sesklovatí, nasyp do hrnce sójovou drť, polévkové koření (přiměřeně), shoyu, zalij horkou vodou a nech sójovou drť nasáknout.
  • Jakmile je cibulka tak akorát, přidej rajčata, trochu podus a vmíchej oregáno a česnek.
  • Nakonec smíchej cibulku s kořením a rajčaty se sójopvou drtí.
A jdeme do finále!

4. Naskládej na plech jednotlivé vrsty
  • plech vymazej olejem
  • jako spodní vrstvu dej brambory, posol je a trochu popepři
  • druhá vrstva - pečené lilky
  • třetí vrstva - sojová drť s rajčaty
  • čtvrtá vrstva - brambory. Opět trochu posol a popepři.
A šup s tím do trouby. Zapeč tak, aby horní brambory byly do zlatova.

5. Sýr
A teď už jen posypat sýrem a zapéct.

A můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

Magdaléna, říjen 2024

RECEPTY
Další recepty mám na blog.dotknise.cz Ale protože se tam špatně hledá, postupně je převedu sem.

PS: Chcete dostávat recepty, informace o kurzech či jiné inspirace do vašeho emailu? Je to jednoduché! Napište mi na email joy@dotknise.cz a já vás zařadím do svého email listu :) Mail posílám cca 1x měsíčně a můžete se kdykoliv odhlásit.

Autorka článku: Mgr. Magdaléna Januševská Polanská, spolutvůrce a průvodce na Letacek.cz
Osobní rozvoj je moje srdcovka. Můj, i ten váš 🍀 Občas dělám kurzy vaření a Emoční fitness, konzultace s využitím astrologie, jsem podnikatelka, matka, manželka. Prostě obyčejná žena, která žije na vesnici v domě s velkou zahradou a dělá, co miluje. Nar. 1976. Vystudovala jsem obor biologie-chemie na PřF Univerzity Karlovy (vaření a péče o tělo a ducha na molekulární úrovni :), prošla manažerskou kariérou v korporátu a spoustou rozvojových seminářů. Více než 15 let žiju a vařím pro skupiny osobního růstu v meditačním centru blízko Karlových Varů. Potkat se můžeme virtuálně přes telefon nebo na internetu, osobně v Lažanech u Karlových Varů a vlastně kdekoliv po světě. Těším se na naše propojení. 💗
www.dotknise.cz
https://www.letacek.cz/poradatel/magdalena-jp
https://www.letacek.cz/individualni/magdalena-jp
RECEPTY a vhledy prozatím na blog.dotknise.cz


 

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.