Rituál zavinování pro ženy

Co je to rituál zavinování, v kterých životních okamžicích se dá využít jeho léčivá síla, jak takový rituál probíhá a další detaily se dozvíte v článku Petry Frenzelové. Další z článků o metodách osobního růstu.

Slyšeli jste někdy o tomto rituálu? Já teprve nedávno. Ale když jsem ho viděla, věděla jsem, že je to další dílek do mé skládačky. Od té doby mě provází, jako strážce hluboké moudrosti žen a tedy našich předků. Ženy v ČR, které tímto rituálem provázejí, jej mírně upravily pro využití do dnešní doby. Podíváme se na něj od začátku.


Co je to rituál?

Rituálem nazýváme veškeré vědomé zastavení se. Dáváme tímto pozornost sobě a svým záměrům. Hlavním záměrem rituálu je změna našeho prožívání a naladění se na něco nového.


Historie rituálu zavinování

Tento rituál dříve sloužil pro ženy po porodu. Také se nazýval rituálem zavírání kostí. Slované vnímali, že při zrození se otevírá portál mezi světy již 40 dní před porodem. Žena vstupuje do labyrintu pro své dítě a po porodu se tento labyrint zase uzavírá, aby energie neunikala. Proto je důležité dodržovat odpočinkový režim v šestinedělí, což se v dnešní době už tolik neděje. Dá se říct, že díky šátkům (které se používají během rituálu) může žena uzavřít energetické díry a dočerpat tak svou sílu zpět. 


Novodobé využití rituálu

V dnešní době využíváme rituál nejen k uzavření porodu, ale také jako přechodový rituál při dalších životních změnách. Ženy ho také využívají jako tzv. den péče o sebe, kdy mají prostor říct, co potřebují a zároveň se nechají opečovat. Rituál se dá udělat i zpětně.
Krátké úvodní video k článku. Petra Frenzelová. 


K čemu je rituál vhodný?

Tento rituál můžeme využít na jakoukoliv změnu v našem životě.
  • rozchod/rozvod
  • stěhování
  • změna práce
  • smrt blízkého
  • ukončení nemoci
  • ukončení plodného období (menopauza)
  • ukončení jakékoliv životní etapy


Jak takový rituál probíhá?

1. Seznamovací hovor
Nejdříve je potřeba domluvit podrobnosti, posílám tedy seznam, co si na rituál připravit. Vše pak probereme na seznamovacím hovoru, kde vše doladíme. 

2. Příprava před setkáním
Rituál začíná vaší přípravou před setkáním Poté se sejdeme na domluveném místě, nejčastěji u vás doma, protože je potřeba po rituálu odpočívat. Pokud nemáte doma vhodné podmínky, dá se domluvit jiné místo. Rituál trvá skoro celý den, většinou 6-10 hodin.

3. Vlastní den s rituálem
Na začátku našeho setkání a vlastního rituálu si připravíme nápoj, nejčastěji kakao, které pak pijeme společně celý den. Následuje sdílení - společně si popovídáme o tématech k uzavírání. K jejich uvolnění můžeme využít i metodu Theta healing. Tato část je nejdelší a může trvat několik hodin. Následuje opečování těla - vědomý dotek. Namícháme spolu aroma olejíčky, které svou vůní podpoří celý proces. Po opečování se vaří bylinky na bylinnou koupel či napářku.
 

Závěrečným krokem rituálu je využití speciálních šátků na zavinutí. Zavírá se 7 takzvaných zámků, proto si můžete říct i 7 záměrů k ukončení. V šátcích můžete být jak dlouho potřebujete. Já jsem celou dobu s vámi. Až nastane čas na otevření se, otevíráte se 7mi novým záměrům ve svém životě. 

Otevřením se novým záměrům rituál ukončujeme a vy se můžete vydat na cestu integrace. Doporučuje se alespoň přes noc zůstat sama se sebou, bez rušivých vlivů, otázek či telefonu.

Tento rituál může být velkým krokem na naší cestě, protože nejsme zvyklí o sebe takto pečovat, dávat si tolik pozornosti a zároveň si dát prostor před i po rituálu. 
13 minutové video o rituálu zavinování. 


Proč rituál zavinování?

Každá žena si zaslouží tuto péči o sebe. Během našeho života procházíme různými fázemi a setkáváme se s různými lidmi. Tento rituál umožňuje oddělit staré a nové. Je to taková vstupní brána k novým možnostem, k novým prožitkům a také k navrácení naší síly zpět. Díky zavinutí cítíme svoji sílu a zároveň naše hranice. Může to být také forma oslavy našeho života, takový dárek pro sebe jako součást sebelásky. Při tomto rituálu vzniká bezpečné místo pro sdílení všeho, co je potřeba vyslovit. Přichází tak úleva, uvolnění, přijetí.

Zavinování také pomáhá k navrácení důvěry ve své tělo, opětovnému spojení se s naším tělem, proto je rituál vhodný k uzavření nemoci (poté, co se již cítíme zdravě).

Jak rituál prožila a jak ho vnímá Lenka můžete přečíst tady.
 


Pro koho je rituál vhodný a pro koho naopak ne? 

Rituál je vhodný pro ženu, která potřebuje uvolnit stará přesvědčení, emoce, uzavřít energetické díry nebo cítí, že potřebuje opečovat. Zavinují se také muži, jen rituál probíhá trochu jiným způsobem. Rituál není vhodný pokud procházíte nemocí nebo se necítíte psychicky a fyzicky fit. 


Na co je potřeba si dát pozor?

Proces tohoto rituálu je velmi hluboký, je třeba si dopřát čas k integraci, k odpočinku. Vše ještě může dobíhat několik týdnů po rituálu. Je třeba být k sobě laskavá a dopřát si čas.


Kde se s rituálem můžete setkat?

Každá průvodkyně rituálem zavinování má jiné dary. Vybírejte si průvodkyni pocitově, abyste se cítili v jejich rukách bezpečně.

V tomto článku jsem popsala, jak rituálem provázím já, Petra Frenzelová https://petrafrenz.cz/sluzby/ritual-zavinovani/) a jak jsem se to naučila od hlavní české průvodkyně tímto rituálem Jany Rosy. Ta tento rituál v ČR učí. U Jany na stránkách také najdete přehled vyškolených průvodkyň v ČR a na Slovensku. Jana se rituál učila od ruské porodní báby Iriny Gulevič, od mexické porodní báby Angeliny Martinez Mirandy, ekvádorské kurandery (šamanky) a tradiční porodní báby Rocio Alarcon a od kolumbijské porodní báby Lality Laury Torres

Resume

Každá žena si zaslouží péči o sebe, uvolnění v bezpečném prostoru, kde s důvěrou může odevzdat vše, co ji již neslouží. V životě můžeme procházet různě náročné životní situace a tento rituál může být laskavou tečkou za vším, co již v životě potřebujeme ukončit, rozloučit se a propustit.

Jsem vděčná, že rituál zavinování přišel do mého života a že ho mohu zprostředkovávat i vám.

 
Tento článek sepsala pro Letacek.cz Petra Frenzelová v červenci 2024


Další odkazy:

Výzva od redakce Letacek.cz
  1. Máte své zkušenosti s rituálem zavinování? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte do komentáře pod článkem.
  2. Líbil se vám článek? Pojďte se o něj podělit, sdílet ho, ať se dostane k těm správným lidem. 
  3. Pořádáte kurzy a nemáte je na našem portále? Přidejte Vaše pozvánky tady. Je to zdarma.

Autorka mnoha článků na Letacek.cz: Petra Frenzelová
Jsem terapeutka a ritualistka. Provázím ženy skrze jejich emoce a přesvědčení, která poté uvolňujeme za pomoci metody Theta healing.  
www.petrafrenz.cz

Komentáře

zatím žádný. Napište svůj komentář jako první - klikněte zde.

Tento článek je zařazen do kategorie Zdraví a léčení.
Pro výpis všech článků pokračujte na hlavní stránku blogu.
Kromě článků na LetáčkuCZ najdete hlavně katalog kurzů, seminářů a akcí pro osobní růst různých pořadatelů v ČR (a zahraničí).